En kajak är en sorts kanot som används som farkost i vatten. Ordet kommer ifrån de kanadensiska eskimåernas språk och betyder ungefär “farkost för män”. De har använts i tusentals år som hjälp vid fiske och jakt samt även som transport. Nuförtiden används de främst i samband med friluftsliv. Man använder sig av en dubbelsidig paddel och styr kajaken med fotpedaler. Fotpedalerna är kopplade till ett roder längst bak på kajaken som rör sig i enighet med pedalerna. Paddeln är alltså främst till för att reglera farten samt att hålla balansen.

kayaking-1122520_960_720Är man intresserad av friluftsliv är kajakpaddling en utmärkt aktivitet. Sverige lämpar sig särskilt bra för kajakpaddling eftersom det finns så otroligt många platser att paddla på med landets tusentals sjöar och vattendrag. Kajaker skiljer sig från kanadensare på så sätt att man sitter olika i farkosterna samt att sittplatsen på en kajak är stängd medan den på en kanadensare är öppen.

Att paddla kajak kräver en del träning. Man ska helst aldrig paddla ensam eftersom man måste kunna få hjälp om något skulle hända ute i vattnet. Är man intresserad av att börja kan man anmäla sig till ett provtillfälle vid en kajak-klubb.

Paddling i Sverige är säsongsbunden till sommaren men det behöver inte nödvändigtvis innebära att man inte kan ägna sig åt aktiviteten året runt. Det finns många kajakresor man kan åka på till varmare länder där man kan uppleva exotiska miljöer på bästa sätt från sin kajak. Man kan exempelvis paddla kajak i Amazonas och därmed uppleva direktkontakt med naturen.

Vill man köpa en kajak bör man tänka på att man ofta behöver transportera kajaken till olika platser. Det kan därför vara bra att skaffa ett passande takräcke till sin bil. Se till att takräcket är korrekt anpassat till kajaken så att inte skador uppstår i onödan.