Grunden till allt friluftsliv är utrustningen. Utan den är det svårt att anpassa sig till väder och vind i naturen, dessutom blir det mycket mer bekvämt och givande att ge sig ut i naturen med rätt utrustning. Vad just du behöver för utrustning beror på vad för typ av äventyr du har i åtanke.

sport-678511_960_720Det kanske första man bör tänka på när det gäller utrustning är att ha en bra ryggsäck. Det är i ryggsäcken man bär det mesta av sin utrustning och det gäller att hitta en som känns bekväm och är tillräckligt stor för att få plats med allting. Något som verkligen rekommenderas är att skaffa en stolryggsäck https://activeoutfit.se/vaskor/ryggsack/stolryggsack/ som gör att man alltid kan sätta sig i lugn och ro om man behöver packa om sin ryggsäck, njuta av utsikten eller helt enkelt ta en rast och vila. Efter att man har valt en ryggsäck bör man se till så att resten av utrustningen fungerar bra tillsammans med ryggsäcken.

En annan viktig del av utrustningen är vandringskängor och de bör främst väljas med tanke på underlag. Kommer du exempelvis att stöta på mycket vatten under turen behöver du ett par skor som tål vatten bra och om du ska röra dig på ett torrt underlag kanske du snarare bör satsa på ett par lätta och luftiga skor. De ska dock alltid vara hållbara och bekväma.

Har man planer på att spendera flera dagar i det fria bör man skaffa ett tält och sovsäck. Vissa föredrar att sova under öppen himmel men det kan vara förödande för utrustning och dig själv om regnet kommer. Försök att hitta ett tält som passar bra i ryggsäcken och en sovsäck som är varm och bekväm. Även om det är sommar kan nätterna bli väldigt kalla utan en varm sovsäck. Det är alltid bra att rådfråga om utrustning i exempelvis en friluftsbutik innan man ger sig ut på äventyr.